Pracovní doba až od devíti?

30.08.2011 23:17

Již od 19. století panuje v zemích bývalého Rakouska-Uherska (tedy i v České republice) pravidlo, že pracovní doba začíná již velmi brzy. Tato tradice má původ v tom, že tehdejší habsburský císař pán František Josef vstával již velmi brzy, a proto své návyky přenesl i na obyvatele svého císařství. A tento zvyk nám zůstal až dodnes. 

Je to záležitost (vzhledem k zaměření tohoto webu), která je trochu z jiného soudku a nekryje se s tradičními politickými a ekonomickými tématy, ale ve skutečnosti s tím má více než mnoho společného. Jednak politika je jedinou cestou, jak na tomto specifiku něco změnit a věřte nebo ne, dotýká se to i růstu našeho HDP, tedy ekonomiky. 

Nedávná studie prokázala, že v 6 či 7 hodin ráno organismus ještě není plně připraven na důsledné a precizní plnění úkolů. A pokud se člověk své práci něvěnuje s maximálním nasazením, nemůže být o růstu HDP v naší zemi ani řeč. Ekonomika pak samozřejmě roste ztěžka, když stát zaměstnává v podstatě otroky tohoto "ranního teroru." 

Přitom ve většině zemí západního světa, tj USA, Velká Británie, Francie atd. pracovní doba běžně začíná až v 9 či 10 hodin dopoledne. A je to znát i na mentalitě tamních obyvatel. Jsou mnohem šťastnější, hýří vitalitou, větším nadhledem, jsou přátelštější i pracovitější. Lidé v Česku jsou víceméně mnohem nabrušenější a nepříjemnější a celková nálada v naší společnosti je špatná. Samozřejmě nelze veškerou vinu svalovat pouze na tyto aspekty, ale jistý díl viny zde hledat lze. Člověk dobře vyspaný se logicky bude cítit lépe a výsledky jeho práce budou kvalitativně na mnohem vyšší úrovni. 

To se samozřejmě týká i začátku školního vyučování. I zde navrhujeme, aby se začátek vyučování přesunul až na devátou, popřípadě desátou dopolední. Žáci a studenti po ránu ještě nejsou schopni precizní práce a výborných výsledků. Jejich organismus se ještě ani pořádně nestačil probrat a už je po nich vyžadováno absolvování písemek, ústních zkoušení či jen udržení pozornosti během učitelova výkladu. A odpoledne jsou pak už unavení, bez energie a bez života, což má další dopady, například, že se nedokáží dostatečně dobře připravit na další den plný písemek a zkoušek. A na jejich celkovém prospěchu se to pak projeví. 

Je zde samozřejmě negativum, že posunutí pracovní doby i školního vyučování na pozdější hodiny zapříčiní to, že se pracující a žáci budou ze školy vracet později. Dobré vyspání je ale základem celého dne a pokud budou mít možnost se ráno lépe vyspat, mnohem lépe zvládnou i odpolední vyučování a pozdější návrat domů, aniž by se káceli únavou. 

Rovněž navrhujeme, aby během státních svátků a víkendů platila určitá omezení co se týče zaměstnávání na některých pracovních pozicích. Není tajemstvím, že Česko je země víkendových nákupů. Jen v sousedním Rakousku či Německu jsou během víkendů a všech státních svátků zavřeny veškeré velké obchody, supermarkety a obchodní centra. Našim názorem je, že pracující lid v Česku by neměl být otrokem naší byrokracie, systému a monopolních firem. Co vy na to? Vyjádřete se v našich anketách. Popřípadě nám napiště svůj názor do diskuze.

Zpět

Anketa

Souhlasili byste s posunutím začátku pracovní doby a školního vyučování na pozdější hodiny?

Celkový počet hlasů: 785

Anketa

Souhlasili byste s omezením provozu supermarketů a nákupních center o víkendech a státních svátcích?

Celkový počet hlasů: 84

Diskuze na téma: Pracovní doba až od devíti?

Datum 14.10.2015

Vložil Murgač

Titulek ano

Odpovědět

Souhlasím, aby byla stejná pracovní doba, jak ve škole i zaměstnání, od 9.h. do 3.odpoledne,

Datum 09.03.2014

Vložil kocurstvo

Titulek blbost

Odpovědět

Je nesmysl, že záleží na tom, jak dlouho spím. Záleží na tom, kdy vstávám. Můžu jít spát ve tři a vstávat v devět a jsem čilý. Jdu spát o půl dvanácté, vstávám v šest a celý den jsem jako zombie. Otrávený, protivný, neustále se mi otevírá huba. Osobně bych bral začátky školy a práce cca od půl deváté až deváté... ale toho se už já nedočkám. Je mi už 33

Datum 10.11.2011

Vložil Kociš

Titulek Nežiju pro práci, žiju z práce.

Odpovědět

Zdarec. Souhlas s klackem, jde o to kdy jde člověk spát. Tradice podle Fr. Josefa mě přijde jako úplná kravina. Když se zamyslím selsky a jdu ještě dál než k Josefovi, dostanu se do doby, kdy nebyla elektřina, ani žárovky. A ještě dál. Ani ohněm se nesvítilo. Tak jsme vstávali a usínali kdy? Že by za svítání a soumraku? A toto je podle mě PŘIROZENÉ. Nevím, jak vy, ale já nechci v práci, respektive prací strávit dobu od probuzení do tmy. Mám dobrou práci, baví mě, mám ji rád. Ale vocamcaď pocamcaď. Mám rodinu a chci se jí odpoledne věnovat. Zmínili jste US model práce od 9 do plus mínus 18. Tenhle model nechci. "Ahoj děti jsem doma. Táto, děti už spí." Mám v životě důležitější věci než práci. Za totáče jsem byl děcko. Nevím, kdy chodila domů mamka, ale taťka ve 3 odpol. To už byla mamka doma a pak jsme vždycky něco podnikli. V létě k vodě, v zimě lyže, brusle a tak. A vždycky bylo ještě světlo. A takhle chci žít já. Práci, i když ji mám rád beru jen jako nutnost pro přežití a klidně budu začínat v 6 nebo v 7 ráno.

Datum 03.09.2011

Vložil klacek

Titulek ještě dodám

Odpovědět

Pracuji ted ve V.Británii a začínám pravidelně v 6.00. Obecněji(co jsem viděl a zažil) se dá říct, že se začínává v těch 6.00, popř. v 7.00. To platí pro směnné provozy. Dost ale také záleží na tom, co chtějí zaměstnanci(pokud je jim umožněna volba).

Domnívám se, že za socialismu byla ponechána pracovní doba od 6.00 pro všechny z důvodu společenského. Aby mohly rodiny přijít společně z práce ve stejný čas a trávit ho se známými a rodinou spolu.

Datum 03.09.2011

Vložil klacek

Titulek souhlasím, ale jen částečně

Odpovědět

Záleží, v kolik jde člověk spát. Ne v kolik vstává. Dělal jsem dříve na směnný provoz, kdy se to točilo po jednom týdnu. Jedna ze směn začínala v 12.00 a končila v 20.00. Je pravda, že jsem se cítil nejlépe právě na této směně. Po šichtě jsem si stihl zajít ještě na pivko, ale pokud se akce protáhla přes půlnoc, přičemž jsem nemusel být nutně podnapilý(po 3pivech a pár kolách-nechtěl jsem nafoukat druhý den), se mi ráno(kolem 10.00) velice těžko vstávalo a byl jsem "zbitý" stejně jako když bych začal v 6.00.

Takže bych příliš neuvažoval o změně pracovní doby, jako spíše nestřídání směn a dostatečném spánku. Dalším řešením je zkrácením prac.doby na 6? hodin. Tím si člověk odloží část dne i na ten spánek.Nebude mít pocit, že jen robí a spí(že nic jiného nestihne)